Hurksalto voorover in het bewegingsonderwijs; Leuk, veilig en leerzaam!
Hurksalto voorover in het bewegingsonderwijs; Leuk, veilig en leerzaam!
Inleiding
Jij, als gymdocent, hebt meerdere keren een salto gevangen in jouw gymles. De meeste leerlingen in Nederland maken ergens in hun schoolperiode kennis met de 'hurksalto voorover met behulp van een mini trampoline' - of in elk geval, de voorbereiding ervan.
In dit artikel wil ik 20 jaar ervaring met de salto in het bewegingsonderwijs en de turnsport met jou delen. Mijn doel is om het bewegingsonderwijs een klein beetje mooier te maken door kennis te delen. De visie die ik in dit artikel zal beschrijven gaat voor de juiste balans tussen: plezier, motivatie, zelfvertrouwen, veiligheid, techniek, methodiek en zelfstandig werken.
Veel plezier met lezen! - Peter
Plezier, motivatie en zelfvertrouwen
Soms is het tegenstrijdig. Jij wil dat ze iets leren, en dat ze bewegen; daarom motiveer jij leerlingen om bijvoorbeeld een salto te springen. Maar met het doel plezier, motivatie en zelfvertrouwen in het achterhoofd is het trucje ‘salto’ helemaal niet noodzakelijk. Een leerling die nooit in zijn leven een salto heeft gesprongen, mist wat mij betreft ook helemaal niets. Aan de andere kant, een leerling die wel met plezier een salto kan en mag springen, ervaart een geweldig gevoel van in de lucht over de kop gaan! Ok, wat is dan de beste aanpak? Het aanbieden van de mogelijkheid om deze salto op een goede manier te kunnen maken! Het leuke is: wanneer je met deze rust in jouw hoofd de les gaat geven, zullen meer leerlingen stappen maken en zich competent voelen. Wat die truc dan ook is.
Stop met excellente leerlingen die mooie salto’s maken de hemel in prijzen ten koste van het alleen maar tips geven aan leerlingen die nog geen salto kunnen of met veel hulp. Tips en complimenten zijn er voor iedereen evenveel!
Veiligheid
Een goede balans tussen veiligheid en risico’s zorgt voor zelfvertrouwen en plezier. Je wil ruimte geven aan nieuwe en spannende bewegingen, maar wel onder voorwaarden dat iedereen heelhuids de zaal verlaat.
Vreemd genoeg denken veel docenten dat op je nek landen het grootste gevaar is. Dat is misschien wel heel gevaarlijk en met serieuze gevolgen, de meeste ongelukken gaan over iets anders:
Rugklachten na veel fouten landingen, enkelblessures na veel foute landingen, doorschieten en tegen iets aan botsen of plat op je buik komen, naast de mat komen, blauwe plekken door verkeerd hulpverlenen, letsel in de armen/polsen na het verkeerd opvangen van een slechte salto.
Hieronder belangrijke aandachtspunten:
> Gebruik minimaal 2 dikke matten achter elkaar! 5 of 6 meter en zeker geen 3! Heb je maar 1 mat, dan leg je 5 turnmatjes op elkaar achter de dikke mat!
> Werk van hoog naar laag! Bij een verhoogd of schuin vlak ‘val’ je minder ver naar beneden.
> Blijf in de buurt van de methodische stap. Dus een koprol wordt niet zomaar een salto in 1 les. Een paar stapjes vooruit voor dat ene succesmoment is uiteraard prima, maar liever neem je hier meer tijd voor!
> Communiceer duidelijk met de sporter zodat jullie beiden weet wat er die beurt gaat gebeuren!
Techniek
Fase 1 (aanloop): een snelle aanloop zorgt voor hoogte. Een aanloop bij een gecontroleerde sprong zou moeten lijken op een sprint. Creëer voorwaarden voor een goede sprint. Zorg dat de aanloop lang genoeg is (ongeveer 12-15 meter).
Fase 2 (insprong): ver van de trampoline zet je af met 1 voet. De leerling springt dan met 2 voeten in de trampoline. Tijdens deze actie zwaait de leerling armen omhoog naar de oren, zodat de armen hoog zijn voor hij de trampoline raakt. (deze arm inzet beweging is anders dan bij rechtstandige sprongen).
Fase 3 (salto): vanuit de arm inzet komt het klein maken en pakken van de knieën. Voor snelle rotatie is het belangrijk om zo veel mogelijk voorwaartse bewegingen te maken vanuit de schouder en heup as. Dus liever achter je knieën aan en niet knieën naar je schouders intrekken omdat dat een achterwaartse rotatie (tegenbeweging) opwekt en dit zie je terug bij bommetjes. Ogen houd je zo veel mogelijk open.
Fase 4 (landing): Knieën loslaten (uitstrekken) en kijken naar voren. Landen op voeten en met gebogen knieën in squat houding met armen schuin naar voren en opzij voor balans.
Methodiek
Voordat je met een methodiek kan starten, moet de leerling over bepaalde basisvoorwaarden beschikken. Dit geldt zowel per fase als voor het totaalpakket. Een leerling moet dus kunnen rennen, springen met 2 voeten, over de kop gaan en klein maken (koprollen) en landen voordat je gaat beginnen met het aanbieden van de salto. Je kiest strategisch een arrangement waarbij de meeste leerlingen een veilige en leerzame stap kunnen maken in de methodiek. Helaas zullen sommige leerlingen het te moeilijk of te makkelijk vinden, dat kun je met aangepaste opdrachten wel oplossen.
Vanuit je basisvoorwaarden ontstaat stap 1 die onbeperkt kan oplopen maar voor het gemak zal ik uitgaan van stap 1 tot en met 10. Leerlingen in niveau 0, kunnen aan de slag met de (methodiek voor) de basisvoorwaarden. Hetzelfde geldt voor speciaal onderwijs.
Niveau 1
1) Koprol verhoogd vlak 60cm (zonder trampoline)
2) Ophurken en koprol verhoogd vlak 90cm met trampoline
3) Koprol verhoogd vlak 90cm met trampoline
Niveau 2
4) Salto rol 90cm schuinvlak (koprol zonder handen)
5) Salto tot zit 90cm schuinvlak
6) Salto tot stand 90cm schuinvlak
Niveau 3
7) Salto recht vlak 60cm (met hulpverlenen)
8) Salto recht vlak 60cm (zonder hulpverlenen)
9) Salto recht vlak 30cm (met hulpverlenen)
10) Salto recht vlak 30cm - stick it (goede landing)
Uitbouwmogelijkheden
> hoeksalto
> hurksalto ½ draai of barani
> schroef
Er zijn veel meer tussenstappen die je waarschijnlijk zelf kunt toevoegen. Globaal kun je deze volgorde aanhouden voor een veilige opbouw. Je zou bijvoorbeeld van 2 naar 1 hulpverlener kunnen inzetten als een methodische stap. Dit is afhankelijk van jouw kennis, de locatie en de materialen en type leerling etc.
Zoals je ziet in de methodiek kies ik er voor om te vangen met 2 dikke matten op elkaar. Even hoog als de trampoline zodat je stevig kunt staan en mocht het misgaan valt de leerling op 2 matten en is er aanzienlijk minder kans op blessures. De stap naar 1 dikke mat kun je eventueel ook hulp bieden om weer even te wennen aan de nieuwe situatie.
Zelfstandig werken
Alleen in stap 7 kies ik er voor om vanghulp aan te bieden. Dat betekent dat onder de juiste veilige voorwaarden en sfeer de meeste opdrachten zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft echt geen koprol te vangen. En als je het gevoel hebt dat je dat wel moet doen, dan kun je waarschijnlijk beter een ander arrangement kiezen voor het aanleren van de koprol maar dan hebben we het over een ander artikel ;)
Voor leerlingen is het fijn als ze weten wat de doelen zijn. Dus niet de salto moeten kunnen. Maar werken aan de volgende stap. Het is aan jou om kennis te delen en duidelijk te maken wat deze stappen zijn, en wat deze stappen bijdragen aan het aanleren van een veilige salto. Om dit te bevorderen stimuleer je: werken aan de techniek van een methodische stap, herhaling en verbetering van die stap, positief coachen van medeleerlingen en elkaar respecteren in het maken van verschillende stappen.
Uiteindelijk is het doel dat iedere leerling plezier ervaart en zich comfortabel voelt in de bewegingen die ze maken. Kun je dit toepassen in de onderbouw, dan pluk je een paar jaar later in de bovenbouw de vruchten en ga je ‘verder waar jullie gebleven waren’. Weer lekker springen, bewegingen herhalen en (wellicht) nieuwe stappen leren.
Hoi! Ik ben Peter Schimmel - turntrainer - docent bewegingsonderwijs - docent nascholingen
Ik ben specialist op het gebied van: turnen | toestel-lessen en positief coachen gericht op het verbeteren van individuele vaardigheden (1 op 1 coaching).
Met Peter Schimmel Sport Coaching is mijn missie om het turnen in het bewegingsonderwijs leuker, leerzamer en veiliger te maken voor leerlingen. Nieuwe bewegingen leren, sterker worden en het gevoel van het overwinnen van angsten is een verrijking voor leerlingen in het bewegingsonderwijs! Voor mijn actuele scholingsaanbod voor docenten kijk op www.peterschimmel.nl
#bewegingsonderwijs #turnen #gymnastiek #lichamelijke #opvoeding #scholing #positief #coachen #sport #coaching