Veel docenten hebben een achtergrond in spelsport of een wat meer conditionele sport als fietsen of hardlopen. Ineens stond je voor de klas en ben je sporters individueel aan het coachen; een leerling die voor het eerst salto springt, een hockeystick die te hoog wordt gezwaaid, een frisbee die niet draait. Tijdens het coachen roep je vooral wat de leerling wel, of niet moet doen. "je moet de frisbee wel laten draaien"...
Tijdens je studie heb je algemene kennis opgedaan over coaching, maar heb je vooral energie besteed aan het leren lesgeven, klassenmanagement, lesdoelen halen en de technieken van bepaalde sporten. Het is tijd voor een opfriscursus coachen! Tijden de scholing positief coachen leer ik je anders kijken naar feedback en feed forward. We gaan het hebben over wat de sporter op dat moment echt nodig heeft. Hoe we op het juiste moment de juiste techniek kunnen toepassen. Ook gaan we het hebben over de leerling centraal zetten; luisteren naar de leerling. En hierbij op een vragende en ongedwongen manier coachen waarbij de leerling de regie heeft over zijn of haar leerprestaties.
De workshop / lezing wordt gegeven door Peter Schimmel. Aan de hand van een digitale presentatie zal de workshop grotendeels bestaan uit een voordracht (lezing) waarbij interactie gewenst is. Zo heb je als docent de hele workshop mogelijkheid om vragen te stellen, maar vooral op eigen initiatief.
Plezier, zelfvertrouwen en motivatie
Wat is de Self determination theory?
Hoe verhoog je intrinsieke motivatie bij leerlingen
Wat is de invloed van zelfvertrouwen, en hoe verhogen we dit
Didactische theory
Wat is de Pyramid of Learning? En welke invloed heeft dit op je instructie?
Leerfasen van Maslow: hoe begeleid je een sporter van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam
Wanneer geef je instructie? Wanneer stel je een vraag?
Hoe kun je positief coachen?
Visie en communicatie: coachen vanuit een plan
De juiste opdrachten: methodisch werken als basis
Taakgerichte instructie: instructie in begrijpelijke taal
Niet niet, wel wel: schrijf je nu in voor mijn workshop positief coachen!
Leervragen leren stellen! Een interactieve stijl van coachen! Praten met sporters.
Hoe stimuleer je zelfstandig werken
In het midden een pauze waarbij je kunt rekenen op: koffie, thee, sap en een koekje! Het moet natuurlijk wel leuk blijven!
Tijdens de workshop kunnen er vragen worden gesteld. Zolang het binnen de tijd past. Na de workshop is er de gelegenheid om na te praten en om meer vragen te stellen.
Onder positief coachen valt meer dan alleen een compliment geven. Het is een 'way of coachlife'. Elke handeling die je doet alles wat je zegt is van grote invloed op het gedrag van je sporters. Ook de keuzes die je maakt dragen bij aan de algemene sfeer in de training en dat betekent ook dat de keuze voor een opdracht negatief kan uitpakken, ook al ben je nog zo vrolijk en lief voor de sporter.
Verhogen intrinsieke motivatie
Langere deelname (sport, werk, hobby)
Fijnere sfeer
Verbetering resultaten
Wat je zegt blijft hangen. Als je zegt "je gooit je benen niet hard genoeg op" zal de sporter zich daarmee bezig houden op een negatieve manier. In plaats daarvan kun je ook zeggen: "Gooi je hakken over je hoofd". De sporter moet ook weten wanneer iets wel of niet lukt: "je salto is niet hoog genoeg" of "maak je salto over mijn hand"
Door het beantwoorden van een open vraag zal de leerling meer betrokken zijn en ook meer onthouden. Een antwoord op een open vraag kan je bevestigen door een compliment.
Trainer: "Hoe zorg je er voor dat je sneller gaat draaien"
Sporter: "door mijn knieen te pakken"
Trainer: "ja hartstikke goed"
In een 'foute poging' kun je met het bovenstaande voorbeeld als nog een compliment geven - gaaf he!